Pràctica 5

INTRODUCCIÓ
L’objectiu de la pràctica és analitzar el concepte d’Enginyer Híbrid i els obstacles amb els que s’enfronta la innovació en el nostre país, com ara la fuga del talent amb la marxa d’Enginyers a altres països.
A  partir del seminari del Dr. Monagas identifiquem l’estreta relació entre Innovació i Talent, la seva pròpia figura com a Enginyer Híbrid i les problemàtiques de desenvolupament en el nostre país.


DESENVOLUPAMENT
Pedro Monagas és uns dels inventors més coneguts d’Espanya, és llicenciat en Enginyeria Electrònica i va decidir doctorar-se en una especialitat que no era la seva per tal d’hibridar els seus coneixements, en concret en Enginyeria Biomèdica.
El Doctor Monagas és un clar exemple de la figura professional que el Professor Fernando Sáez Vacas de la Universitat Politècnica de Madrid exposa en el seu article d’opinió, base d’aquesta pràctica, ‘Futuros Ingenieros Híbridos’.
Segons l’article, en el món real existeixen tres tipus de problemes:
-     Problemes tècnics: atribuïbles a l’àmbit de qualsevol de les tecnologies i dels quals se n’ocupen els enginyers clàssics, és a dir, enginyers amb grans coneixements tècnics.
-     Problemes politècnics: atribuïbles a l’àmbit de la infotecnologia i dels quals se n’ocupen els enginyers integradors, especialitzats en integrar les noves tecnologies a l’enginyeria.
-     Problemes sociotècnics: atribuïbles a la suma dels dos coneixements anteriors de forma heterogènia i més complexa pel que fa als factors humans i socials; d’aquests problemes se n’ocupen els enginyers híbrids.
Pedro Monagas ens va demostrar, mitjançant el seminari esmentat anteriorment, que ell forma part dels enginyers híbrids i que, apart d’amplis coneixements en vàries àrees tècniques i tecnologies, posseeix grans coneixements del factor humà, social i econòmic.
Seguidament seria interessant comentar l’estreta relació entre el talent i la innovació, ja que en el seminari s’hi va donar força importància, així com saber com han d’actuar les empreses per afavorir la sinèrgia entre innovació i talent pel seu propi benefici.
El talent és la capacitat que té una persona per posar en pràctica un coneixement o una habilitat per resoldre una situació concreta. Segons Monagas, tota persona té un determinat talent, i les persones que encara no el coneixen poden arribar a assolir-lo començant per formular-se dues preguntes:

         1.-  Qui són els teus ídols?
         2.-  En que has tingut èxit fins ara? 
La Innovació, segons les definicions més acceptades, és l’alteració de les coses per la introducció de novetats, dur a la pràctica idees o coneixements que permeten realitzar nous productes o millores en els existents. Segons el ponent del seminari, ‘Innovació és simplement no copiar’. La innovació està impulsada pel talent, ja que la creativitat n’és una eina important i aquesta sorgeix del talent en un determinat àmbit. Cada dia aquest fet té més importància, sobre tot en l’àmbit empresarial i l’Enginyeria.
Segons el Dr. Monagas, les empreses amb actitud innovadora són les que tenen oportunitats de cara al futur, ja que cada vegada hi ha més empreses competidores i el mercat i la tecnologia avancen a un ritme molt elevat, de manera que si no hi ha innovació de ser rentables ràpidament.
Tenir una actitud innovadora com a empresa depèn de l’actitud que es tingui cap als treballadors innovadors. Per aquests, el coneixement sempre genera necessitat de més coneixement, cada nova conquesta en mostra la següent meta i el nou coneixement genera desconeixement. Aquestes empreses s’han d’habituar a viure amb la incomoditat que significa el desconeixement i la incertesa, però que implica la generació d’oportunitats.
Les empreses innovadores es caracteritzen per no ser “replicants”; la recerca, l’heterogeneïtat del coneixement i la seva voluntat d’ampliació tenen una mentalitat humanista i estan obertes al desenvolupament d’una nova pràctica professional.
El líders d’aquestes empreses han de tenir una mentalitat oberta, bona voluntat de col·laboració amb altres empreses i amb orientació al canvi. A més a més, han de saber escoltar a tots els estaments professionals de l’empresa, adoptar una actitud positiva davant totes les propostes i han d’aportar una crítica constructiva per motivar l’actitud innovadora dels treballadors, premiant-la i reconeixent-la sempre que aquesta es posi de manifest o assoleixi èxits.
Pel que fa a l’organització de l’empresa, és important que les tasques de R+D siguin dutes a terme pel personal de tots els àmbits, i a poder ser que també procedeixin de cultures diferents. L’estructura Organitzacional sempre s’ha d’orientar cap al següent esquema de desenvolupament d’idees:
Font: Apunts lliurats pel Dr. Pedro Monagas a l’inici del seminari

Tot seguit analitzem el paradigma pel qual passa la innovació i els innovadors actualment en aquest país.
En el nostre país existeix un problema greu de fuita de cervells. Actualment, Alemanya ha ofert a professionals espanyols l’oportunitat d’optar a llocs de treball en l’àmbit de la tecnologia i la innovació. Molts espanyols accepten aquesta oferta ja que allà hi ha molta més inversió en la industria, sobretot en innovació, la qual cosa que fa que per les mateixes hores de treball el sou sigui més elevat. Un altre aspecte important quan s’accepta aquesta oferta és que actualment les distàncies s’han reduït molt, de manera que anar a viure a l’estranger no suposa allunyar-te tant del teu país d’origen.
Personalment, creiem que la fuita de cervells suposa un gran problema i posa de manifest les carències sociopolítiques i industrials d’aquest país. Contràriament al que la Ministra de Cultura Marisol Garmendia afirma, Espanya no compta amb un atractiu com a destí professional per talents d’altres països, sinó que únicament té atractiu climàtic i d’oci. Això posa de manifest la pobra inversió en R+D i indústria, però cal no oblidar que d’aquesta situació no només en té culpa el Govern Espanyol, sinó que els talents espanyols opten per l’opció fàcil d’anar a un altre país. A més a més, les inversions en desenvolupament i industria no només l’ha de fer el Govern, sinó que els empresaris i els talents també han de buscar subvencions, encara que siguin a altres països.
Les persones amb talent sempre volen poder desenvolupar el seu coneixement i aptituds i aportar el màxim de cara a les empreses, volen créixer i fer créixer l’empresa. No obstant, a Espanya, per raons de cultura empresarial, normalment no es permet prosperar, la qual cosa implica que els talents es frustren i en molts casos busquen una alternativa que normalment és marxar a l’estranger, ja que allà se’ls escolta i poden prosperar. D’altra banda, n’hi ha d’altres que opten per quedar-se aquí però adaptant-se a la cultura existent, assumint les seves tasques i limitacions imposades.

CONCLUSIONS
Després  d’haver assistit al seminari del Dr. Pedro Monagas i de realitzar aquesta pràctica, hem arribat a la conclusió que el ponent és un clar exemple d’enginyer híbrid degut al seu coneixement en diverses àrees tècniques , de la societat i del comportament humà en relació a la infotecnologia.
La innovació, segons el Dr. Monagas, es basa simplement en el fet de no copiar, i aquesta està impulsada pel talent, el qual es relaciona amb la capacitat creativa de les persones.
Les empreses que tinguin la intenció de créixer i desenvolupar-se, de cara al futur han d’adoptar una actitud innovadora, fet que passa per la orientació del lideratge i de l’estructura organitzacional cap a la innovació. Una empresa amb actitud innovadora conviu amb la incomoditat del desconeixement i ha de pretendre afrontar-lo sempre que pugui. Aquest tipus d’empresa ha de designar líders amb actitud innovadora i recompensar aquesta actitud en tots els estaments professionals que la constitueixen. Un líder amb actitud innovadora és aquell que orienta les seves directrius cap a les idees i l’enginy, reconeixent els mèrits de tots els treballadors i animant la seva part creativa. L’aparició d’aquest tipus de líder és motivada per una estructura organitzacional basada en el canvi. Aquesta estructura és la que permet la participació de totes les àrees en R+D, però a la vegada subdivideix el treball i reparteix les tasques per a un funcionament eficient.
També hem arribat a la conclusió que la fuita de cervells suposa un gran problema i posa de manifest les carències sociopolítiques i industrials d’aquest país. Entre altres aspectes, un dels factors que afavoreix la fuita de cervells és la pobra inversió en R+D i en la indústria, però la culpa d’aquest fet no és únicament del Govern Espanyol, sinó que els talents espanyols opten per la opció fàcil d’anar a un altre país enlloc de quedar-se aquí i buscar subvencions per desenvolupar el seu treball.


BIBILOGRAFIA
-       Apunts lliurats pel Dr. Pedro Monagas al inici del seminari.

-       Treball del Professor Sáez de Vacas “L’enginyer Híbrid”:

-       Article de Premsa Swissinfo:

-       Article de Premsa del diari l’Economista: